De voordelen van een familiebedrijf

Familiebedrijf

Wat is een familiebedrijf?

Een familiebedrijf is een bedrijf dat wordt geleid door leden van een familie. Dit kan zowel een klein, lokaal bedrijf zijn als een groot, internationaal bedrijf. De meeste bedrijven in Nederland zijn overigens familiebedrijven. Bepaalde sectoren spannen daarin de kroon, zoals landbouw (ruim 90%, bron CBS).Binnen een familiebedrijf wordt vaak gesproken over generaties. Ofwel de eerste generatie zijn de oprichters, de kinderen daarvan de tweede generatie en zo verder.

Voordelen familiebedrijf

Er zijn verschillende voordelen aan het runnen van een familiebedrijf. Ten eerste is er de sterke emotionele binding tussen de familieleden die betrokken zijn bij het bedrijf. Dit kan leiden tot een grote loyaliteit en een sterke werkethiek binnen het bedrijf. Bovendien kan de familieband ervoor zorgen dat er goed wordt samengewerkt en dat beslissingen snel genomen kunnen worden.Een ander voordeel van een familiebedrijf is dat het kan leiden tot lange termijn denken. Omdat de leden van de familie het bedrijf vaak overdragen aan de volgende generatie, is het belangrijk om te zorgen dat het bedrijf duurzaam is en blijft groeien. Dit kan ervoor zorgen dat er verantwoorde beslissingen worden genomen die niet alleen gericht zijn op korte termijn winst, maar ook op de lange termijn gezondheid van het bedrijf.Voor de buitenwereld geeft een familiebedrijf altijd veel vertrouwen af. De belangen zijn vaak zowel zakelijks als persoonlijk en een familie is vaak zeer gedreven om in lengtes van generatie de zaken (en eventuele financiële voordelen) over te dragen. Een familiebedrijf heeft een goede reputatie in de markt. En is dan ook iets wat eenvoudig ingezet kan worden in de marketing.

Nadelen familiebedrijf

Er zijn verschillende nadelen verbonden aan het runnen van een familiebedrijf. Ten eerste kan het moeilijk zijn om een duidelijke scheiding te maken tussen werk en privé, vooral als het bedrijf en de familie dicht bij elkaar zijn. Een kerstdiner zonder over zaken te praten is nagenoeg onmogelijk (weet ik uit ervaring ;)). Dit kan leiden tot conflicten en spanningen binnen de familie. Bovendien kan het moeilijk zijn om objectief te blijven als het gaat om belangrijke beslissingen voor het bedrijf, aangezien emoties vaak een rol spelen binnen een familiebedrijf.Voor de oudere generatie is het soms lastiger om mee te bewegen en bij overdracht kan het ook een hele uitdaging zijn om zaken los te laten. Zo was mijn vader denk ik de eerste webwinkel houder die geen email kon sturen (en nog steeds niet).

Generatiewissel

Er gaat ook wel een gezegde, de eerste generatie bouwt het op, de tweede generatie behoud het en de derde generatie breekt het af. Ofwel het wisselen van de generatie is niet altijd eenvoudig en ook de grootste uitdaging binnen (overdragende) familiebedrijven. Het is een gezegde en zeker niet altijd waar of een feit. Het is erg afhankelijk van de ondernemende eigenschappen van de personen die het bedrijf overnemen.Een transitie vergt hoe dan ook het nodige geduld. Wil je meer weten hoe wij ons familiebedrijf hebben getransformeerd? Regelmatig spreek ik over onze transitie. Met name hoe we van 100% offline (we hadden niet eens een website), naar 100% online zijn getransformeerd. Van het lokale zandbedrijf, naar een nationale online zandhandel.Lees meer over bij: Spreker inhuren

De laatste blogs

werken met onderaannemers

Onconventioneel leiderschap, werken met enkel onderaannemers

vrouwelijk ondernemerschap

Werk jij ook in het bedrijf? De vooroordelen over vrouwelijk ondernemerschap

ondernemer en pieken

Ondernemers, stop met altijd maar te willen pieken