Ondernemers, stop met altijd maar te willen pieken

ondernemer en pieken

Druk, projecten, deadline na deadline of goed idee op goed idee. Als ondernemer draaien onze radars eigenlijk altijd. Overvolle to-do lijsten en er is altijd wel wat.

Pieken. Het fascineert me eigenlijk al jaren. Jarengeleden volgde ik eens een lezing van Jochem Uytdehaage. Oud topschaatser. We moesten een 1500m ‘mee’ schaatsen. Ofwel gewoon diep zitten in squad houding en die 1500m meebeleven (een kleine 1 minuut en 50 seconden). Voor veel ondernemers al een hele kunst. Voor mij ook in die tijd. Hij vertelde over pieken, ergens naar toe werken. En ook weer afbouwen. Dat ene piekmoment, dat ene moment waarin alles van je sportcarrière samenkomt. Voor veel sporters bijvoorbeeld de Olympische spelen. Het fascineerde me, het was een geweldige lezing en daarna ging ik weer naar huis. Terug naar mijn eigen dagelijkse bezigheden.

Gestructureerd werken / trainen

Totdat ik zelf ging trainen voor mijn eerste halve triathlon. In 2022. Daar kreeg ik ook te maken met een gestructureerd trainingsplan. Alles om toe te werken naar dat ene doel. Ironman Maastricht 70.3. Er waren kleine ‘piekmomenten’ als je het zo wilt noemen met opbouwende trainingswedstrijden. Er werden meetmomenten ingebouwd, maar de piek lag duidelijk vast op een datum.

En terwijl ik urenlang rond fietste als training bedacht ik me hoe gek het is dat we als ondernemer altijd maar willen pieken. Het lijkt bijna wel een prestatie. Altijd maar doorgaan. Van het ene project zo door naar het andere project. En hoe onlogisch dat eigenlijk is als je uitgaat van energie. Je kunt gewoon niet altijd goed zijn. Hoe graag je ook zou willen.

Mentaal gezien kun je niet altijd sterk zijn. Er zit een limiet aan onze focus. Aanrader is het boek ‘Focus AAN/UIT’ van Mark Tichelaar. Maar waarom werken we als ondernemer dan niet veel meer als een sporter? Uiteindelijk zijn er zoveel parallellen te trekken tussen ondernemers en topsporters. Denk aan:

  • Doorzettingsvermogen
  • Veerkracht / flexibiliteit
  • Discipline

Het belang van rust

Maar op het kopje ‘rust’ verliezen ondernemers het vaak. Vele kennen het gezegde wel ‘de tour de France win je in bed’. Een bekende uitspraak van Joop Zoetemelk, oud profwielrenner. Je kunt nog zo hard trainen of werken als je wilt, maar als je niet genoeg rust neemt en/of slecht slaapt, dan blijven de resultaten uit. Je loopt op een gegeven moment vast. Het zou veel logischer zijn om ook als ondernemer veel meer in cycli te gaan werken. Waarin je werkt naar een doel, of project en dan ook heel bewust even afbouwt. Afstand neemt, rust en weer doorgaat.

Niemand kan tenslotte continu pieken, ook ondernemers niet.

Spreker ondernemerschap 

Je kunt me inhuren als spreker voor (zakelijke) evenementen. Waarbij ik graag vertel over (vrouwelijk) ondernemerschap in een mannensegment puur sang. Zand. Wat zijn de uitdagingen, hoe verschilt leiderschap? En welke lessen leerde ik als fanatieke hobby triatleet die ik nu toepas als ondernemer.

Lees meer: Spreker inhuren

De laatste blogs

werken met onderaannemers

Onconventioneel leiderschap, werken met enkel onderaannemers

vrouwelijk ondernemerschap

Werk jij ook in het bedrijf? De vooroordelen over vrouwelijk ondernemerschap

ondernemer en pieken

Ondernemers, stop met altijd maar te willen pieken