Werk jij ook in het bedrijf? De vooroordelen over vrouwelijk ondernemerschap

vrouwelijk ondernemerschap

Tijdens een familieborrel zitten we met zijn allen de voorbereidingen voor de barbecue te doen. Je kent het wel, de vrouwen doen alle randzaken, de mannen maken zich druk om de barbecue en het vlees. Traditioneel beeld. Zonnetje, biertje, wijntje en spelende kinderen op de achtergrond. Het is de familie van mijn schoonfamilie, maar je kunt het bijna doorzetten naar iedere vorm van (familie)feestje.

Ik praat met een tante van mijn man. We hebben het over de hond, ons bedrijventerrein en of ze braaf binnen de poorten blijft (belangrijke eigenschap van een terreinhond ;)). Ze vraagt me wat voor bedrijf we hebben en ik vertel haar over het zand, de specialisatie in sport- en paardenbodems en wat we kortweg zo allemaal doen.

Ze knikt en we praten verder over de honden. 10 minuten later bedenkt ze zich ineens dat ze eigenlijk helemaal nog niet weet wat voor werk ik doe en dan komt de vraag. De vraag die eigenlijk op ieder feestje met nieuwe mensen weer tot verbaasde blikken leidt. Werk jij ook in het bedrijf? Of, Werk je samen met je man? Of welke variant op deze vraag dan ook. Je weet het vooraf en het blijft ongemakkelijk als ik antwoord. Ja, sterker nog, het bedrijf is van mij.

Ongemakkelijke blikken volgen. Oh! Tja. Ja. Dat kan natuurlijk ook. Oh jeetje. Dat hoor je ook niet vaak. Nee, dat had ik niet gedacht. Hoe kom je zo aan zand? Oh sorry.

Je merkt het ongemak. Het per ongeluk in een hokje stoppen. Vaak onbewust. Het komt gewoon als een volledige verrassing. Een onopgemerkt vooroordeel over vrouwelijk ondernemerschap.

Vrouwelijk ondernemerschap

Vrouwelijk ondernemerschap is nog onderbelicht. Slechts 37% van de ondernemers is vrouw (bron). Het is dus niet zo gek dat aan wordt genomen dat een eigen bedrijf niet van de vrouw is. Statistisch gezien heb je ook de meeste kans om goed te gokken als je op een man gokt.

De kans dat een vrouw dan ook nog onderneemt in niet typische ‘vrouwensegmenten’, zoals gezondheid, kinderen en de persoonlijke dienstverlening sector (kappers, schoonheidsspecialisten, zorg etc) is aanzienlijk groter dan dat ze ook nog een ‘mannenbedrijf’ runnen zoals in techniek of bouw. Tot zover dus eigenlijk niets geks.

Voor & Nadelen vrouwelijk ondernemerschap

De nadelen van vrouwelijk ondernemerschap worden regelmatig breed in de pers uitgemeten. De kans op kapitaalverwerving is kleiner, ze worden minder serieus genomen (door zowel mannen als vrouwen) en ze stoeien veel vaker met zorgtaken en ondernemen. Ze zijn minder competitief en iets te zorgzaam. Combineer dat met aardig gevonden willen worden en je hebt het rijtje nadelen / vooroordelen wel compleet.

Toch zijn er eigenlijk net zoveel voordelen te benoemen. Doordat vrouwen gechargeerd gezegd minder competitief zijn, nemen ze ook vaak minder risico. Dit kun je als nadeel beschouwen. Maar bedrijven zijn daardoor vaak ook stabieler. Minder impuls gedreven. Het sociale karakter van de vrouw is juist ook helpend.

Persoonlijke ervaring als vrouwelijk ondernemer

Als je het mij persoonlijk vraagt heb ik de eerste jaren het als ondernemer moeilijk gehad. Ik werd zelden serieus genomen en vaak moest ik een mannelijke collega de eerste contacten bij nieuwe leveranciers laten leggen. Ik lag er weleens wakker van. Maar eerlijk? Wat is nu belangrijker? Dat je vooruitkomt of dat je alles perse zelf doet? Als een man iets voor elkaar krijgt wat ik niet kan, doe het dan vooral.

Andersom komt namelijk net zo goed voor. Ik vergeet nooit meer de corona pandemie. Voor ons een hele drukke tijd. Heel Nederland en Belgie ging massaal in de tuin werken en we konden de bigbags dan ook niet aanslepen. Bij 1 van onze afvulstations stond een rij van 10 vrachtwagens. Allemaal te wachten om te laden. Twee vrachtwagens waren van ons en stonden achteraan. Waar normaal chauffeurs altijd met onze algemene lijn bellen, werd ik direct gebeld. Of ik even naar het afvulstation wilde bellen, want ze hadden het druk ;). Iets wat ongetwijfeld gold voor alle vrachtwagens daar in de rij. Met als enige verschil dat ik de enige vrouwelijk ondernemer was. Ik belde naar het afvulstation, had een praatje over de kinderen met de mannen daar. Stelde nog wat aanvullende vragen en prompt werden we eerder geladen.

Dat vrouwelijk ondernemerschap heeft tenslotte meer voordelen dan je denkt ;).

Spreker vrouwelijk ondernemerschap

Je kunt me inhuren als spreker voor (zakelijke) evenementen. Waarbij ik graag vertel over (vrouwelijk) ondernemerschap in een mannensegment puur sang. Zand. Wat zijn de uitdagingen, hoe verschilt leiderschap? En hoe kwam ik toch tot een miljoenenbedrijf?

Ik geloof in onconventioneel leiderschap. Ofwel werken we samen met ruim 180 onderaannemers, waarbij er welgeteld 0 onder contract staan. Hoe werkt dit?

Lees meer: Spreker inhuren

De laatste blogs

werken met onderaannemers

Onconventioneel leiderschap, werken met enkel onderaannemers

vrouwelijk ondernemerschap

Werk jij ook in het bedrijf? De vooroordelen over vrouwelijk ondernemerschap

ondernemer en pieken

Ondernemers, stop met altijd maar te willen pieken